Persoonlijke lening rente

persoonlijke lening rente

Af en toe wil je wel eens dingen waar je op dat moment nog geen geld voor hebt. Dan kan je daar natuurlijk voor gaan sparen, maar je kunt ook een lening afsluiten. Dan kan je er eerder van genieten. En dan plak je al gauw over een persoonlijke lening. Maar wat is een persoonlijke lening precies? En wat is de rente op een persoonlijke lening?

Wat is de persoonlijke lening rente?

Er zijn leningen met en zonder onderpand. Een lening met onderpand is een hypothecaire lening, oftewel een hypotheek. Maar je kan ook lenen waarbij je zelf het onderpand bent. Oftewel waarbij je persoonlijk aansprakelijk bent voor de lening. Er zijn twee vormen van deze leningen. Dat is het doorlopend krediet, en de persoonlijke leningen. Anders dan bij het doorlopend krediet, moet je bij de persoonlijke lening de lening in vaste termijnen afbetalen.

Daarom is de rente op een persoonlijke lening lager dan die op een doorlopend krediet. De bank of andere leningverstrekker kijkt naar hoe kredietwaardig jij persoonlijk bent. Heb je bijvoorbeeld een vaste baan, en weinig schulden, dan ben je kredietwaardig als je voortdurend rood staat, een bijstandsuitkering hebt en een flinke schuld. De rente die de bank berekent hangt ook af van hoe kredietwaardig je bent. Want hoe groter de kans dat jij de lening niet terugbetalen kan, hoe groter risico dat met zich meebrengt en dus hoe een hogere risico-opslag de bank berekent.

persoonlijke lening rente

Hoe komt de persoonlijke lening rente tot stand?

De rente voor de persoonlijke lening bestaat uit drie delen. Ten eerste moet bank zelf zijn geld ergens vandaan halen, oftewel de financieringskosten. Meestal liggen deze in de buurt van de Europese onderlinge bankrente, de Euribor. Op dit moment is deze laag, rond de 0%. Verder moet de bank natuurlijk ook verdienen, en wel aan jou. Dus gaan er een paar extra procenten bij op.

En dan is er nog de risico-opslag. Immers er is een kans dat je om welke reden dan ook de lening niet terugbetaald. De bank kijkt naar hoe groot die kans is, en stelt op basis daarvan de risico-opslag vast. Op deze kan oplopen tot enkele procenten. Meestal ligt de rente voor persoonlijke leningen tussen de 4% en 9% boven de Euribor. Het loont de moeite om de rente te vergelijken, meestal is je eigen bank aan de dure kant. In het artikel persoonlijke lening rente vind je alles over persoonlijke leningen, en de rentes die worden gerekend. Meer weten? Bankr heeft het antwoord op je vraag waarschijnlijk al!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *