Warenwetbesluit rondom voeding

Een Warenwetbesluit is een uitvoeringsbesluit van de Warenwet. In dit besluit staan regels waar een bedrijf in Nederland aan moet voldoen. Er zijn een een aantal verschillende categorieën en het is maar net welke voor uw bedrijf van toepassing is. Een belangrijke categorie gaat over eet- en drinkwaren. In het Warenwetbesluit staan hierin de regels beschreven omtrent voedselveiligheid. 

Welke warenwetbesluiten zijn er?

Een aantal besluiten zijn:

  • Warenwetbesluit Meel en brood
  • Warenwetbesluit Cacao en chocolade
  • Warenwetbesluit Zuivel
  • Warenwetbesluit Hygiëne van levensmiddelen

Warenwetbesluit Meel en brood

In Nederland kennen we veel verschillende soorten broden. Daarom is er in de bakkerijsector regels opgesteld over de samenstelling en eigenschappen van brood. Op die manier kan de bakker de consument beter en transparanter informeren. De insteek was om naast de aanduiding ‘volkoren’ ook de aanduidingen  ‘speltbrood’, ‘meergranenbrood’, ‘(zuur)desem’ en ‘desembrood’ in de wet te definiëren.

Warenwetbesluit Cacao en chocolade

Op gebied van cacao en chocolade bevat het Warenwetbesluit regels die betrekking hebben op de samenstelling, de bereiding specificaties, de verpakking en de etikettering van cacao- en chocoladeproducten. Voorheen was het in Nederland – en in nog 7 andere lidstaten – niet toegestaan om andere vetten dan cacaoboter te gebruiken voor de bereiding van chocolade. Tegenwoordig mag men in de gehele Europese Unie maximaal 5% andere plantaardige, cacao-vervangende vetten gebruiken. Maar dan wel op de voorwaarde dat dat op het etiket staat.

Warenwetbesluit Zuivel 

Ook op gebied van zuivel is een uitvoeringsbesluit van kracht. Deze gaat over melk en overige zuivelproducten. Het besluit regelt onder meer het melkvetgehalte in allerlei producten. Ook de temperatuurbehandeling van melk en zuivelproducten, zoals pasteuriseren, steriliseren, enz. Daarbij regelt het de beschermde product aanduidingen van melk en zuivelproducten, zoals: volle melk, halfvolle melk, karnemelk en kaas

Warenwetbesluit ‘Hygiëne van levensmiddelen’

Tot slot nog zeer bekend Warenwetbesluit: Hygiëne van levensmiddelen. Dit is voor uw bedrijf van toepassing wanneer u voedsel bereidt of verwerkt. Dit besluit vertelt onder meer verordeningen, richtlijnen en hygiënecodes waaraan bedrijven in Nederland moeten voldoen om voedsel te bereiden of te verwerken. 

Voedselveiligheid belangrijker dan ooit

Voedselveiligheid is belangrijker dan ooit met de komst van COVID-19. Het is dan ook voor zowel u en iedereen van uiterst belang dat u de geldende warenwetbesluiten voor uw bedrijf hoog in het vaandel heeft staan. Het gebeurt vaker dat er fraude wordt gepleegd (rundvlees dat als paardenvlees werd verkocht om een voorbeeld te noemen), dus de NVWA controleert streng en treedt op waar nodig. 

Compliant Warenwetbesluit?

U wilt voldoen aan die wetten en regels van de Warenwetbesluit. Belangrijk daarbij is dat u voldoende kennis in huis heeft van de geldende regels. Maar zoals we in het begin zeiden: die wetten en regels veranderen nog wel eens. Om op de hoogte te blijven en dus ook compliance te kunnen zijn, zijn er hele handige tools die u daarbij helpen. Denk aan een databank waarin de voor u alle geldende regels in 1 bron inzichtelijk en snel vindbaar zijn. En zo niet, dan kunt u het toch snel vinden dankzij de ingebouwde zoekfunctie. Op die manier blijft u up-to-date en kunt u meteen aangeven dat u aantoonbaar compliant bent met het Warenwetbesluit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *