Wat houden de versoepelingen van de bijstandsregels in?

Afgelopen november kondigde het kabinet aan de de regels voor de bijstand bij jongeren tot 27 versoepeld werd. Goed nieuws of slecht nieuws? In dit artikel zetten we de belangrijkste versoepelingen voor je neer in begrijpelijke taal. We nodigen je vervolgens ook uit hierop te reageren als jij ervaring hebt met een situatie als deze, of iemand kent die een soortgelijke situatie zit. Veel leesplezier!

De versoepelingen

In het aangenomen wetsvoorstel gaat het om 2 versoepelingen. Ten eerste is er een versoepeling omtrent de inkomsten uit arbeid of vrijwilligerswerk. Dit is het inkomen dat bovenop de uitkering die de jongeren ontvangen komt. Dit wordt gedaan om zo de jongeren te stimuleren om actief te blijven. De tweede versoepeling houdt in dat de zoektermijn die normaal gesproken 4 weken was tijdelijk is komen te vervallen. Voorheen was het de bedoeling dat jongeren die zonder werk en inkomen kwamen te zitten eerst 4 weken lang op zoeken moesten gaan naar ander werk en inkomen voordat zij aanspraak konden maken op een uitkering. Met deze versoepeling kunnen de jongeren gelijk een uitkering vragen zodat zij niet gelijk in financiële problemen komen of hun, vaak lage, financiële reserves hoeven aan te spreken.

Als jij hierover mee wilt praten dan nodigen we jou uit om ook eens te kijken op de website van Sam. Dit is een platform waar burgers en uitvoerders in het publieke domein samenkomen om kennis en ervaring te delen om zo tot een betere samenleving te komen. 
Bron: Wijzijnsam.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *