Wat is een controleverklaring?

Als bedrijf zijnde ben je genoodzaakt om jaarrekeningen op orde te hebben voor klanten, leveranciers en andere belanghebbenden. Deze jaarrekeningen kun je daarom laten controleren door een accountant. De controleverklaring is een verklaring vanuit de accountant over de uitgevoerde controle op jaarrekeningen. Het bedrijf stelt de jaarrekeningen op en de accountant controleert deze. Er zijn vier soorten controleverklaringen. 

Goedkeurende controleverklaring

De goedkeurende controleverklaring wordt gegeven wanneer de informatie in de jaarrekening voldoende en geschikte informatie afgeeft. Wanneer de accountant dit goedkeurt, wordt aangetoond dat de jaarrekening een getrouw beeld geeft. Je kunt dit bijvoorbeeld na laten kijken door accountancy Utrecht

Controleverklaring met beperking

Wanneer de accountant geen voldoende en/of geschikte informatie heeft kunnen verzamelen, wordt er een controleverklaring met beperking afgegeven. Dit in combinatie met materiële bedenkingen met betrekking tot de jaarrekening. Met materiële beperkingen wordt bedoeld dat de afwijking in de jaarrekening van invloed kan zijn op de economische beslissing van de gebruiker. 

Controleverklaring met oordeelonthouding

De controleverklaring met oordeelonthouding vindt plaats als de accountant onvoldoende informatie of ongeschikte informatie heeft verzameld en een diepgaande bedenking heeft met betrekking tot de jaarrekening. Als de accountant een diepgaande bedenking heeft betekent dit extra materieel is. Dit houdt dus in dat de gebruiker beïnvloed wordt door de afwijking in de jaarrekening.

Afkeurende controleverklaring

Een afkeurende controleverklaring wil zeggen dat de accountant onvoldoende informatie of ongeschikte informatie heeft verzameld en dat er een afwijking van materieel belang met diepgaande invloed is verwerkt in de jaarrekening. Hierbij zal het bedrijf over moeten gaan op aanpassingen in de jaarrekening. Laat dit controleren door Sterkenburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *