Welke soorten studiekeuze hulp zijn er?

Ben jij van plan op korte termijn een studiekeuze te maken. Zorg er dan voor dat je studiekeuze hulp zoekt, doormiddel van de juiste studiekeuze hulp kun je er voor zorgen dat je een betere studiekeuze maakt. Het is erg belangrijk om een goede studiekeuze te maken. Er wordt best wat onderzoek gedaan naar uitval in het onderwijs en in het hoger onderwijs blijkt dat nog steeds te veel studenten een verkeerde studiekeuze maken. De cijfers zijn namelijk schrikbarend. Zo luidt het onderzoek van de beleidsmaatregelen hoger onderwijs dat maar liefst 30 procent in het eerste jaar al uitvalt. Dat is een hele hoop als je nadenkt hoeveel studenten er beginnen aan een studie in het hoger onderwijs. Van die 30 procent geeft ruim de helft aan een verkeerde studiekeuze te hebben gemaakt. Dit betekent dat 1 op de 6 aankomende studenten een verkeerde keuze maakt.

Gratis of betaalde studiekeuze hulp?

Er zijn veel verschillende vormen van studiekeuze hulp. Zo heb je betaalde vormen van studiekeuze hulp maar ook gratis vormen van studiekeuze hulp. Je moet goed beseffen dat betaald vaak diepgaander is en dat het ook  beter helpt. Betaalde vormen van studiekeuze hulp zijn studiekeuzeadvies en studiekeuzecoaching. Dit zijn uitgebreide vormen van studiekeuze hulp die er voor zorgen dat jij de juiste keuze maakt. Het is erg belangrijk dat je erachter komt wat bij je past. Er zit namelijk veel verschil in beide vormen van hulp. Bij studiekeuzeadvies ga je met name tests maken en wordt er een advies gegeven. Bij studiekeuzecoaching leer je zelf een keuze maken door erachter te komen wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Dit is tijdrovend maar heeft op langer termijn een goed effect. Daarom is het erg belangrijk dat je hiermee aan de slag gaat.

Gratis vormen van studiekeuze hulp

Er zijn naast de betaalde vormen van studiekeuze hulp ook gratis vormen van studiekeuze hulp. Deze zijn met name handig als je al een beetje weet wat je wilt gaan studeren maar er nog niet honderd procent zeker van bent. De overheid heeft de laatste jaren veel proberen te investeren in het aantal verkeerde studiekeuzes. Nog nooit eerder is hier zoveel om te doen geweest. Dit komt onder andere door het aantal hoog oplopende studenten met een studieschuld. Een verkeerde studiekeuze maken kan veel geld kosten, dat is natuurlijk gewoonweg zonde. Het is dus belangrijk om door te gaan met je studiekeuze zoektocht. Er zijn een aantal dingen waar je gratis gebruik van kunt maken. Hierbij kun je denken aan open dagen, websites bezoeken of praten met je mentor. Vaak kunnen middelbare scholen geen hele intensieve begeleiding geven omdat het geld er niet voor is.

Studiekeuzetesten van universiteiten

Je kun bij verschillende universiteiten gratis studiekeuze hulp testen maken waardoor de kans wordt vergroot dat je een goede studie weet te vinden. Dit is voor hogescholen en universiteiten natuurlijk goed omdat ze gemotiveerde studenten willen hebben. Dat is voor het personeel fijner en hoe meer studenten afstuderen hoe meer geld de hogeschool of universiteit krijgt. Deze testen kunnen best handig zijn. De Radboud universiteit biedt bijvoorbeeld gratis studiekeuze hulp aan door testen vrij te geven. Je kunt deze testen doen op het studiekeuze plein van de Radboud universiteit, dit is een mooie studiekeuze hulp tool. Er zijn een aantal testen die je kunt maken. De volgende testen zijn beschikbaar: Competentie test, iets met test, leerstijlen vragenlijst, persoonlijke waardentest, rode en groene momenten, studiekeuze motivatietest en de studieprestatie motivatietest voor jongeren. Na het maken van deze testen weet jij meer informatie over jezelf en kun je inschatten wat bij jou past.

Naar open dagen gaan

Een andere gratis vorm van studiekeuze hulp is het bezoeken van open dagen. Het bezoeken van open dagen kan je enorm helpen om extra kennis te verkrijgen van een aantal studies. Het echter wel belangrijk dat je een aantal studies in je vizier hebt, als je dit niet hebt dan kom je er maar moeilijk achter of de studie wel of niet bij je past. Daarom is het goed eerst informatie te krijgen over wie jij bent, wat je wilt en wat je interesseert. Dit kun je middels bijvoorbeeld studiekeuzecoaching doen. Op de open dag kun je veel informatie winnen als je eenmaal een aantal studies hebt uitgekozen waar je naar toe zou willen gaan. Daarom is het zaak goed te kijken welke studies je je leuk vind. Op het moment dat je naar een open dag gaat is het zaak om na te denken wat je wilt vragen.

Een open dag voorbereiden

Je kunt een open dag doen door hem goed voor te bereiden. Dit kun ej doen door bijvoorbeeld op papier te etten wat je interessant aan de opleiding lijkt te vinden en deze verwachtingen te checken. Op een open dag moet je vooral verwachtingen gaan checken. Als je dit niet doet kun je de mist in gaan, je kunt dan tegen het feit aanlopen dat je verkeerde verwachtingen je gaan tegen staan in je studie. Verder kun je jouw kwaliteiten en waarden op papier zetten er voor zorgen dat je deze gaat matchen tijdens met de studie. Je kunt bijvoorbeeld aan een docent van de opleiding vragen of deze kwaliteiten en waarden terugkomen, vraag dan vooral hoe deze terugkomen ten opzichten van andere opleidingen. Het is belangrijk dat je eerlijk antwoord krijgt van de opleider. Je moet ervoor zorgen dat je dit scherp hebt.

 Waar je op moet letten bij een open dag

Je met bij een open dag goed oplettend dat de opleider zijn of haar opleiding wilt verkopen. Vaak worden dingen mooier gemaakt dan dat ze daadwerkelijk zijn. Hierdoor kun je scheve verwachtingen gaan krijgen en dat terwijl het op deze dag juist belangrijk is om verwachtingen te checken. Zorg er daarom voor dat je dit op een goede manier doet. Je kunt ook eens kijken naar andere manieren. Heb je bijvoorbeeld wel eens iemand geïnterviewd uit de praktijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *